Skip to content

Vilken utbildning ger högst lön?

 • by

Många har drömt om ett välbetalt jobb. Men vad är det som krävs för att hitta ett jobb med hög inkomst? Måste man studera i flera år? Eller räcker det att specialisera sig på någon kortare yrkesutbildning? Vi har tagit fram arbeten med högre snittlön än vanligt, men också vilka av dem som de råder högst konkurrens om.

Välbetalda yrken med högst månadslön

Enligt SCB var det chefer inom finans och försäkringssektorn som tjänade mest pengar i månaden. Du hittar även kommun- och landstingsdirektörer på välbetalda poster, samt mäklare inom finans och verkställande direktörer på större företag.

Nedanstående lista inkluderar de högsta genomsnittliga månadslönerna för år 2021:

 1. Chefer inom banker och försäkringsbolag: 144 900 kr
 2. Direktörer inom landsting eller kommuner: 99 900 kr
 3. Mäklare i finanssektorn: 91 300 kr
 4. Verkställande direktörer: 87 300 kr
 5. Ekonomichefer: 85 300 kr
 6. Specialistläkare: 83 200 kr
 7. PR-chefer: 81 600 kr

Utbildningar som leder till arbeten med hög lön

Att bli chef eller ansvarig inom ett område kräver nästan alltid en akademisk utbildning. Positionen är däremot inget som man brukar utbilda sig till, utan det är en roll som du kan kvalificera dig till under tiden du gör karriär på ett företag.

Beroende på branschen och organisationen du arbetar på kan det vara en god idé att satsa på IT-utbildningar eller medicinska och ekonomiska utbildningar. Ofta hör man att en VD har studerat till civilekonom eller civilingenjör.

Du behöver dock inte vara en ledare för att tjäna mycket pengar. Andra yrken med löner som överstiger normen är piloter, konsulter, fondförvaltare, mäklare och läkare.

Utbildningar som ofta leder till högre månadslön:

 • Civilingenjör
 • Civilekonom
 • Trafikflygarutbildning
 • Webbutvecklare
 • Läkarprogrammet
 • Försäkringsrådgivare
 • Mäklarutbildning

Var hittar man dessa utbildningar?

KTH erbjuder flertalet civilingenjörsutbildningar, medan civilekonomprogram hittas på diverse högskolor och universitet i Sverige. För att bli trafikflygare kan du studera på en Yrkeshögskola, men detsamma gäller för programmering och webbutveckling.

Läkare studerar i sin tur Läkarprogrammet vid olika universitet. Försäkringsrådgivare kan du också bli via en yrkesutbildning, men att arbeta som mäklare kräver att du genomgår en högskoleexamen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *