Skip to content

Vad ska man tänka på när man väljer utbildning?

  • by

Har du svårt att hitta rätt utbildningar? Det är helt normalt. När du går i valet och kvalet finns det en del aspekter att tänka på, men framförallt vad du brinner för och var du vill bosätta dig. Andra saker som kan spela en avgörande roll är hur arbetsmarknaden ser ut, eller hur möjligheterna till jobb styr utbildningsplatserna.

För att göra det enklare har vi sammanfattat tre användbara tips. Dessa kan guida dig på vägen till ditt framtida yrkesliv, eller eventuellt bidra med nya tankegångar och synsätt.

1.     Dina intressen styr trivseln under studierna

Om du brinner för ett ämne blir det genast roligare på utbildningen. Har du ett intresse du vill bredda kunskaperna kring? Eller har du alltid velat bli bättre inom ett specifikt ämne? Dessa frågor gör det lättare att trivas under studietiden, även vid högt tempo.

2.     Rikta in dig på något du är bra på

Alla är bra på något, men det är inte alla som vill jobba med sina hobbyn. Fundera noga ut vad du kan tänka dig att ha som yrke så att du får mer tid över för dina fritidsintressen, eller välj ett ämne där du kan kombinera nytta med nöje.

Enligt en undersökning genomförd av CSN och UHR gick över hälften av gymnasieungdomarna direkt till olika arbetsplatser under 2019. Detta pekar på att det finns hög potential för fortsatta studier vid högskolor, men även att många unga vuxna redan bestämt sig vad de vill arbeta med.

3.     Bredda vyerna utanför din hemstad

Många väljer bort lärosäten där du måste flytta till en annan ort. Fastna inte i dessa banor, utan var flexibel genom att även ta med platser som ligger lite längre bort. Flertalet studenter bosätter sig i städer som Lund eller Uppsala under en period, men det ger ofta minnen för livet som du inte hade fått i andra fall.

Sist men inte minst får du möjligheten att plugga något som kanske inte hade varit tillgängligt vid din bostadsort. Det kan därmed löna sig att byta stad under studieåren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *