Skip to content

Utbildning inom kameraövervakning

Det finns många olika varianter av utbildningar inom kameraövervakning. Det kan vara juridiska kurser eller hur kameror ska monteras rent praktiskt. Kameraövervakning regleras bland annat av dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen.

För privatpersoner som vill övervaka sin privata tomt och bostad krävs inget tillstånd eller utbildning. Det är inte ovanligt att även privatpersoner söker efter lösningar för att göra hemmet säkrare. Prylstaden har sitt egna varumärke men även många andra övervakningskameror. Kamerorna passar såväl i bostaden som på kontoret.

Varför är det bra att gå utbildning inom kameraövervakning?

Företag och organisationer som vill sätta upp övervakningskameror kan behöva tillstånd. Bland annat IMY har mycket material som riktar sig offentlig verksamhet och företag. Eftersom det finns en del juridiska aspekter kan en utbildning vara väl värt investeringen.

Utbildningarna anordnas i regel av privata aktörer och anpassas efter målgrupp. Ibland ligger tyngdpunkten på offentlig verksamhet som bibliotek och skolor. Andra gånger kan utbildningen var mer utformad för byggbranschen eller trafikmiljöer.

Även utbildningar för installatörer

För företag som arbetar med installationer av inbrottslarm och kameraövervakning finns det andra utbildningar. Förutom lagar och regler kan det inkludera projektledning och systemlösningar. Det underlättar även vid upphandling av system för företag och andra verksamheter.

Många utbildningar ges på distans och har flexibla startdatum när det riktar sig till yrkesverksamma personer. Det är för att utbildningen ska kunna kombineras med arbete.

Utbildningar mer inriktade mot larmtekniker

Det finns även flertalet utbildningar för och till larmtekniker. En del motsvarar Komvux och Yrkesvux och andra riktar sig till den som har högre utbildning. Det kan exempelvis vara ingenjörer som behöver specialisera sig och få specifika behörigheter.

Dessa utbildningar är generellt inte specialiserade mot kameraövervakning. Däremot är det inte ovanligt att kameraövervakning nämns och det finns enstaka kurser inom utbildningen. Som larmtekniker kan uppdrag vara att ansvara för både kameror och dess funktion. Då krävs det gedigen kunskap i mycket som rör ämnet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *