Skriv bättre genom att få respons på dina texter.

Skriv bättre genom att få respons

Det finns många olika faktorer som bidrar till att ens texter blir bra texter. En av dessa faktorer är andra människor. Att skriva och sedan låta andra läsa, känna något, ge feedback. Det är inte helt lätt att ge ut sina texter till andra, första gångerna är kanske allra svårast. Oavsett om man är en person som trivs med att få respons eller inte, så bör man lära sig att gilla det om man vill bli en framgångsrik författare.

Det behöver inte vara så att mottagaren är en skicklig skribent själv, inte alls, huvudsaken är att din text får en chans att synas. Kanske lyckas den väcka en känsla, ett minne. Du får feedback – kanske var den riktigt bra: du blir peppad till att fortsätta skriva, kanske var den obegriplig och tråkig: du lär dig mer om vad du kunde gjort annorlunda.

Så, hur ska jag få andra att läsa mina texter?

I dag finns alla möjliga kanaler för textfeedback. Här kommer ett par.

Träffa andra skribenter på en skrivkurs

På en skrivkurs kan du träffa andra personer som också tycker om att skriva. En del skrivkurser är rena föreläsningskurser, men de allra flesta skrivkurser bygger på någon typ av responscirkel. Kursdeltagarna genomför olika skrivövningar och producerar texter som gruppen sedan ger respons på. Ett väldigt bra sätt att lära av andra skribenter – kanske är någon bättre på att skriva dialog medan en annan gör väldigt bra miljöskildringar.

Det finns en uppsjö av skrivkurser som tillhandahålls idag av olika institutioner. Det finns skrivkurser på högskola/universitet men även på till exempel Medborgarskolan.

Skrivgrupper på sociala medier

Idag finns alla, nåväl nästan alla, på sociala medier. På Facebook finns flera skrivgrupper där en kan dela sina texter med andra skribenter och få respons och inspiration. Ett enkelt sätt att få kontakt med och nå ut till andra med samma skrivintresse. Exempel på skrivgrupp på Facebook är Skrivgäris.

Utnyttja dina vänner!

Du har säkert flera i din vänkrets som gärna skulle läsa något du skrivit och ge feedback. För en del kan det kännas svårare att ge sina alster till någon man känner och då rekommenderar jag skrivkurser/-grupper. Om du dock vill ha ett längre samarbete med någon där du kan få kontinuerlig respons, är dina vänner en utmärkt resurs att nyttja.